{ "title": "Magnezyum Nedir", "image": "https://www.magnezyum.gen.tr/images/magnezyum-nedir.gif", "date": "20.01.2024 02:13:40", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "
Magnezyum, birmineral türü olarak insan vücudu için oldukça önemli minerallerden bir tanesidir ve daha çok kemiklerde olmak üzere kaslarda ve kanda da mevcuttur. İnsan vücudu içerisinde yer alan yaklaşık 25 gram magnezyumun %60'ı kemiklerde, %39'u kaslarda, %1'i ise kanda bulunmaktadır. Vücudun işleyişiyle ilgili 300'den fazla metabolik reaksiyona yardımcı olur. Özellikle kas fonksiyonlarında ve sinir sisteminin dengesini sağlamak konusunda etkin rol oynar, sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu yüzden anti stres minerali olarak anılır. Ayrıca kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde, C vitamininin ve fosfor, kalsiyum gibi minerallerin daha etkili hale gelmesini sağlar. Bunların dışında cilt ve saç güzelliğini arttırır, krampların daha az görülmesine katkı sağlar, astımın ve alerjik hastalıkların tetiklenmesini önlemeye yardımcı olur.

Magnezyum eksikliği nedir?

Hermineraleksikliğinde olduğu gibi magnezyum eksikliğinde de birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlıkların en yaygın rastlananları ise; yorgunluk, halsizlik, sık sık meydana gelen kramplar, mide bulantısı, iştahsızlık, konsantrasyon bozukluğu, öğrenme güçlüğü, zayıf hafıza, böbrek yetmezliği ve kalp hastalıklarıdır. Magnezyum eksikliğinin oluşmasındaki en bilinen sebepler ise; spor yapmak ancak kötü beslenmek, yaşın ilerlemiş olması, fazla alkol tüketimi, sürekli tekrarlayan, kronik sindirim sistemi problemleri ve tansiyon ilaçlarının kullanımı gibi durumlardır.

Magnezyum fazlalığının zararları nelerdir?

Magnezyum eksikliği dışında karşılaşılan diğer olumsuz durumlardan biri ise magnezyum fazlalığıdır. Magnezyumun eksikliği durumlarında meydana gelen olumsuzluklara benzer şekilde fazlalığında da çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Vücut fazla magnezyumu dışarıya atabiliyor olsa dahi kalsiyum gibi farklı minerallerin eksikliği vücuttaki magnezyumun artmasına sebep olur. Bu da kalp rahatsızlıklarına, bitkinliğe, böbrek hastalıklarına, hafıza zayıflığına ve depresyona sebep olabilmektedir.

Hangi besinler magnezyum içerir?

Magnezyum, kakao ve çikolatada, badem, fıstık, fındık gibi kuru yemişlerde, mercimek, fasulye gibi kuru bakliyatlarda, balık, midye ve karides gibi deniz ürünlerinde, mineralli suda, patates ve portakal gibi sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır. Günlük olarak alınması gereken magnezyum miktarı ise 300 mg'dır. Magnezyum, besinler aracılığıyla vücuda alınabileceği gibi magnezyum içeren tabletler ile de vücuda takviye edilebilmektedir. Özellikle daha sağlıklı bir kalp, stressiz bir yaşam biçimi, güçlü bir hafıza, daha güçlü kaslar için magnezyum takviyesi tercih edilebilir.

Bir metal olarak magnezyum

Bir metal türü olarak ise Magnezyum; gümüş rengini andıran bir metal çeşididir ve çoğunlukla alaşım olarak yani farklı metallerle karıştırılarak kullanılır. Kimyasal simgesi Mg olan Magnezyumun atom numarası 12, atom ağırlığı ise 24,312'dir. En hafif metal türlerinden biri olan Magnezyum bu özelliği sayesinde önem kazanmıştır ve toz halindeyken kolayca yanarak parlak bir alev oluşturur.

Kullanım alanları

Fotoğraf makinelerinde gövdede ve flaş kaplamalarında, yangın bombalarında, işaret fişeklerinde ve diğer pirotekni ürünlerinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Alüminyumun üçte biri kadar ağırlığa sahip olması sebebiyle, alaşımları uçak ve füze imalatında tercih edilir. Eczacılık sektöründe önem arz eden bileşenleri de mevcuttur. Döküm demir imalatında ve uranyum yaygın olmak üzere diğer metallerin tuzlarından saflaştırılması işlemi gerçekleştirilirken yardımcı olur.
" } ] }