{ "title": "Magnezyum Faydaları", "image": "https://www.magnezyum.gen.tr/images/magnezyum-faydalari(1).gif", "date": "21.01.2024 12:17:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Magnezyum faydaları, vücutta bulunan temel minerallerden biri olan magnezyum, vücutta olan metabolik işlevlerin çoğunluğunda gerekli bir bileşendir. Sağlıklı bir yetişkinin bedeninde 20-28 gram magnezyum bulunmalıdır. Kemiklerin içindeki magnezyum bu oranın %60'ını oluştururken, kalan miktar doku ve organların içinde olur. Kalp ve beyinde yoğun miktarda magnezyum bulunmaktadır.

Magnezyumun vücutta eksilmesi halinde, bunun dışarıdan takviye olarak alınması gerekir. Bu eksikliğin tamamlanması halinde, vücut kendi rezervlerini kullanmaya başlar. Özellikle kemiklerde bulunan magnezyumdan faydalanır. Enerji gereken her metabolik işlemde vücut magnezyuma ihtiyaç duyar. Sinir sistemindeki aşırı duyarlılığı azaltan, insanların sakinleşmesine yardımcı olan magnezyum anti stres minerali olarak tanımlanır. Kandaki şekerin enerjiye dönüşmesine yardımcı olur, vücuttaki enzimleri harekete geçirir. Magnezyum vücut için oldukça faydalı bir mineraldir.

Magnezyumun faydaları nelerdir?
Magnezyum her zaman vücutta yeteri kadar bulunmalıdır. Eksikliğinde kalp ve böbrek başta olmak üzere, böbreklerde, karaciğerde işlev bozukluklarına neden olabilir. İnsanlar kendilerini yorgun, halsiz, huzursuz hisseder. Uyku düzenleri bozulur, hafıza kaybı, kramplar, böbrek yetmezliği, öğrenme güçlüğü gibi etkiler ortaya çıkar. Magnezyumun vücutta fazla olması halinde, fazla miktar vücut tarafından uzaklaştırılabilir. Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, magnezyum fazlalığı ortaya çıkar. Normalde erişkinlerin günde 300 mg magnezyum alması gerekir. Yaşın ilerlemesi halinde bu miktar 350 mg olması gerekir. Hamilelerde ve emziren kadınlardaki magnezyum ihtiyacı ise günlük 600 mg kadardır. Bu nedenle içeriğinde magnezyum olan yumurta, patates, balık, peynir, portakal, tavuk eti gibi besinlerin düzenli şekilde tüketilmesi uygundur.
" } ] }