{ "title": "Magnezyum Eksikliği Nasıl Giderilir", "image": "https://www.magnezyum.gen.tr/images/magnezyum-eksikligi-nasil-giderilir.gif", "date": "20.01.2024 07:45:42", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Magnezyum eksikliği nasıl giderilir, Magnezyum minerali insan vücudunda en fazla olan mineraller arasında dördüncü sırada bulunmaktadır. Bir kısmı hücrelerin iç kısımlarında, bir kısmı fosfor ile vücuttaki kemiklerin yapısında ve bir kısmı da kanın içinde yer alarak kan dolaşımına katılmaktadır. Magnezyummineralinin eksikliğini giderebilmek çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu mineral insan vücudu için hayati önem taşıyan birçok fonksiyonun yerine getirilebilmesi için gereklidir.

Magnezyum mineralinin yerine getirilmesini sağladığı vücut fonksiyonları

Magnezyumun vücut için ne kadar önemli olduğunu anlatabilmek için gerçekleşmesini sağladığı bazı vücut fonksiyonlarını belirtmek doğru olacaktır. Vücuttaki kemik dokusu faaliyetleri, sinir dokusu faaliyetleri ve kas dokusu faaliyetlerinin yerine getirilmesini sağlar. Örneğin kas dokusu faaliyetlerinden biri kalbin atmasını sağlayan kasların çalışmasını sağlamaktır. Öte yandanmagnezyum minerali kalsiyum ile birlik olarak kemik yapısının daha güçlü olmasını sağlamak, vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek mikro organizmalara karşı daha dayanıklı olmasını sağlamak gibi görevleri vardır. Magnezyum minerali ayrıca kandaki şeker düzeyinin belirli seviyelerde kalmasını sağlayarak düzene girmesini sağlar ayrıca kanın basıncını ayarlamada rol alır. Enerji mekanizmasında önemli bir rolü olan magnezyumminerali ince bağırsaklarda emilimi gerçekleşir ve böbrekler yardımıyla vücut dışına atılır.

Magnezyum eksikliği nasıl giderilir?

Bu mineralin eksikliğini giderebilmek için koyu yaprakları olan sebzeler tüketilebilir. Bu şekildeki magnezyum ihtiyacını karşılama durumu yetersiz geliyor ise Doktor kontrolünde damardan magnezyum minerali içeren ilaçlar vücuda verilir. İlaçların illaki damar yolu ile alınması gerekmez ancak mutlaka bir doktora danışılarak kullanılmalıdır. Çünkü bu ilaçlar kişinin ishal olmasına yol açabilir. Ayrıca kişide böbrek yetmezliği gibi bir durum varsa magnezyum mineralinin vücuttan idrar ile atılması mümkün olamayacağından kişinin kanında fazla miktarda magnezyum birikmesi oluşur. Bu minerali içeren besin maddeleri şunlardır:

Kepek: Pirinç, buğday ve yulaftan elde edilen kepek mineral olarak oldukça zengindirler. 100 gramlık ham pirinç kepeği gündelik ihtiyacın iki katı kadarını karşılayabilmektedir. Aynı orandaki buğday kepeği de günlük ihtiyacın %150 gibi önemli bir kısmını karşılayabilecek kadar zengindir.

Bazı baharat çeşitleri: Adaçayı, nane ve fesleğen bu minerali çok fazla içermektedirler. Ayrıca vücut için gerekli birçok vitamini de içerecek kadar zengindirler.

Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği: Kurutulduktan sonra kavrulan kabak çekirdeğinin 100 gramı vücudun günlük ihtiyacının tamamından fazlasını karşılayabilmektedir.

Keten tohumu: Kalp ve damarların sağlıklı bir yapıya sahip olmalarını sağlayan birçok yararlı asidi bünyesinde barındıran keten tohumunun 1 çorba kaşığı miktarı günlük magnezyum ihtiyacının onda 1'lik kısmını karşılayabilmektedir.

Badem: 100 gram kadar badem günlük ihtiyacın yüzde 72 gibi önemli bir kısmını karşılayabilmektedir.
" } ] }